Ouch: „O oportunitate de a introduce un concept nou și inclusiv în explorarea muzicală.”
Am stat de vorbă cu fetele de la Hip Hop la Feminin și am aflat mai multe despre decizia de a-și schimba numele, dar și cum a început toată această mișcare de la bun început și ce planuri au pentru viitorul Ouch.
Hip Hop la Feminin a pornit de la Gabriela Nicolae, fosta membră a crew-ului, la care s-au alăturat mai multe fete pasionate de music mixing. Bianca Mocan, Ioana Ciurea, Ilinca Puiu, Andriana Oborocean și Mădălina Găceanu au fost responsabile de Hip Hop La Feminin și toate petrecerile la care am dansat, de la Electric Castle până la TIFF și Romanian Design Week. Motorul acestui proiect a fost reprezentat de necesitatea diversității în scena muzicală locală, dorința de a pune în lumină muzica contemporană hip hop și evidențierea artiștilor femei din acest domeniu.
Schimbarea adusă de noua etapă a proiectului Hip Hop la Feminin este resimțită ca o evoluție naturală, ne spun ele. Pentru că Ouch nu reprezintă doar un rebranding, “ci și o oportunitate de a introduce un concept nou și inclusiv în explorarea muzicală.” Prin această schimbare își doresc să aducă în scena muzicală o abordare proaspătă, reflectând totodată schimbările și evoluția personală a membrilor din echipă.
Ouch exista deja, prin emisiunea lor de la Black Rhino Radio, care și-a pus bazele după ce l-au întâlnit pe Codin, fondatorul radioului: “Ne-a invitat pentru un interviu la radio, apoi a venit cu propunerea unui show recurent, care continuă până în prezent.” În cadrul emisiunii, ele invită atât DJ profesioniști, cât și amatori. “Singurul lucru important pentru noi este să rezonăm în abordarea muzicală. Căutam diversitate și interes către nou și contemporan.”, ne spun ele. Acestea sunt criteriile când vine vorba de selecția invitaților.
Cât despre viața lor că DJs, consideră că proiectul a contribuit atât în parcursul lor pe plan profesional, cât și personal, reușind prin intermediul proiectului să aibă și mai multă încredere în ele și în ceea ce își propun: “Ne-a încurajat să ne expunem în fața unui public numeros. „Faptul că am observat că oamenii rezonează foarte bine cu ceea ce facem, ne-a dat un avânt extraordinar.”
Planurile de viitor au fost ghidate de diversitatea muzicală, experiența și pasiunea pentru muzică. Își doresc în primul rând, să se extindă atât pe plan local, cât și internațional, formând o comunitate numeroasă și implicată, alături de care să continue proiectul Ouch: “Ne propunem să construim o comunitate puternică, să menținem prospețimea contemporană, să continuăm să explorăm și să ținem pasul cu schimbările din industria muzicală.”
Nu în ultimul rând, ne-am dorit să aflăm și dacă au observat că femeile din România au șanse egale cu bărbații când vine vorba de DJ-ing și prezența în scena locală. Ele sunt de părere că în România, accesul femeilor în industria DJ-ingului și în scena muzicală locală este încă marcat de inegalități. “Deși noi, că parte a unui grup, am avut oportunități favorabile, credem că pentru o DJ-iță individuală ar putea fi mai dificil.”, ne mărturisesc ele.
Așadar, Ouch presupune mai multă diversitate muzicală și perspective noi de dezvoltare a proiectului, însă fetele sunt hotărâte să încurajeze în continuare cât mai multe femei să se implice în lumea muzicii.